5 x Amsterdamin ravintolaa

Kauas on menty niistä aavistuksen tiukemmista opiskelijapäivistä, jolloin matkustelemaan oli pakko päästä, mutta se tehtiin sellaisella budjetilla, että ravintoloita oli usein turha tutkailla etukäteen sen kummemmin, koska ei niissä kovin paljoa raaskinut kuitenkaan käydä syömässä. Ruokakaupat ja mäkin egen juustohampparit oli se juttu silloin. Nykyään tripadvisor ja ihan perus googlettaminen käyvät kuumana viimeistään siinä vaiheessa kun lentoliput ja hotellivahvistus ovat tipahtaneet sähköpostiin. Hyvä ruoka ja kivat ravintolat ovat yksi isoimpia matkojen kohokohtia nykyään ja Amsterdam ei ollut tässä poikkeus.

Olin lomalla vähän kipeä ja jotenkin tunsin eniten vetoa kaiken maailman kevyisiin salaatteihin ja niihin jo aiemmin hokemiini mehuihin. Löytyy tältä listalta kuitenkin myös aasialaista ja afganistanilaista ruokaa. Tässäpä siis 5 ruokapaikkaa Amsterdamissa satunnaisessa järjestyksessä:1. Lavinia Good Food

Terveellistä, erityisesti kasvis ja vegaanista ruokaa, kakkusia, smoothieita ja tuoreita mehuja. Lavinia oli todella soma pieni ravintola Kerkstraatilla. Tilaamani Shakshuka oli oikeastaan ihan ok, mutta punainen mehu, joka sisälsi ainakin punajuurta ja inkivääriä oli super maukas. Palvelu oli todella ystävällistä ja vinkkinä, että toivoivat kortilla maksua!

http://www.laviniagoodfood.nl/

 

2. Juice & Salad

Nimensä mukaisesti juice&salad tarjoaa raikkaan valikoiman salaatteja ja tuoreita mehuja. Ruokalistalta löytyy näiden lisäksi myös voileipiä ja jogurtteja. Itse päädyin South American salaattiin kvinoa pohjalla, joka sisälsi mm. avokadoa, kanaa, fetaa ja punasipulia. Mehuvalinta osui tällä kertaa omenaa, pinaattia, ananasta ja limeä sisältävään North American- vaihtoehtoon. Molemmat oli maukkaita ja paikka oli muutenkin todella viihtyisä.

Juice&Salad lokaatioita on kolme, joista itse kävin lounaalla Eerste Constantijn Huygensstraatilla.
Samoin kuin Laviniassa, maksutiskillä oli kyltti "no cash".

http://juiceandsalad.nl/http://juice.ericsmilde.com/wp-content/uploads/2016/01/MENU_EN.pdf

3. Bakers and Roasters

Bakers and Roasters on loistava brunssipaikka de Pijpin kaupunginosassa. Kävelin sinne ensimmäisenä päivänä hyytävässä viimassa ja sisällä ollut lämmin ja sosiaalinen tunnelma oli enemmän kuin tervetullutta. Paikka oli aivan täynnä, ja on kuulemma lähes aina, mutta yksin matkustavana pääsin odottamatta suoraan ns. baaritiskille syömään. Ainoa kuva, minkä muistin napata on ruokalistasta sillä lähes samantien tilattuani vihreän mehun ja vege brekkien, päädyin jutustelemaan vieressä istuneen jenkkitytön kanssa. Eikä aikaakaan, kun keskusteluun oli liittynyt myös yksin matkustava intialainen neito. Välillä myös tiskin toisella puolella työskennelleet barristat heittivät kommenttia sekaan. Ruoka oli hyvää, ilmapiiri loistava ja mulla oli todella hauskaa.
Oma vege brekkieni ansaitsee suosituksen, yhtä hyvät (jos ei suuremmat) hyväksynnät sai myös uusien tuttavuuksieni pannarit ja Huevos Rancheros.

http://www.bakersandroasters.com/


4.  Ron Gastropub Oriental

Gastropub oriental ei ollut mitenkään erityisesti ennakkoon "must go" -listallani, vaikka olin lueskellut siitä aikaisemmin. Aasialainen ruoka houkutteli, mutta epäilin millainen paikka olisi yksin syödessä, jolloin haluaisin maistella eri vaihtoehtoja, mutta en syödä jokaista useaa palasta. Päädyin kuitenkin kävelemään aivan ravintolan läheltä juuri pahimman nälän aikaan ja päätin antaa sille mahdollisuuden..ja kannatti! Sain aivan loistavaa palvelua heti alusta asti. Mainitsin himoitsevani ankkaa, jolloin tarjoilija ehdotti, että kokki voisi valmistaa minulle oman pienen ankka-annoksen, joka olikin sitten super hyvää. Seuraavaksi kyseltiin haluaisinko oman dim-sum korin, jossa olisikin kolmen saman kappaleen sijaan kolme eri dim sumia. Voi kyllä kiitos! Loppuun vielä suussa sulavat miniribsit ja paistettua riisiä. Ruokajuomina toimivat vesi, hyvä valkoviinilasillinen ja oriental cocktail (sisällöstä en ole varma, mutta kookosta siinä ainakin oli).

Tämä verotti muistaakseni kukkaroa hieman yli 60€.

http://www.rongastrobaroriental.nl/en/

5. Mantoe

Afganistalainen Lähi-Idän ravintola Jordaanissa, lähellä Anne Frankin taloa. Kävelin tästä ohi juuri hetki sen jälkeen, kun olivat vasta avanneet illalliselle eikä sisällä ollut vielä muita. Jälleen kerran oli kuitenkin huutava nälkä ja päätin olla päivän ensimmäinen illallistaja. Valitsin kokin yllätysmenun ja valkoviiniä. Jouduin odottelemaan ruokaa tovin, mutta viihdytin itseäni taustamusiikin ja viinin voimin. Hetken päästä hymyilevä tarjoilija alkoi tuoda eteeni lautasittain ruokaa. Kuvat siis vain parista. Kaikki oli maukasta ja tykästyin erityisesti "lihamurekkeeseen". Vähitellen ravintola alkoi täyttyä muistakin asiakkaista, joista kaikki kuulosti olevan paikallisia.
Kokin kolmen ruokalajin yllätysmenu oli 28€.

http://www.restaurantmantoe.nl/

No comments