Syksyn opinnot

Blogi on ollut nyt hetken jäissä. Lomalla nautin ihan vaan lomailusta, enkä vanhemmilla ollessani edes yrittänyt miettiä mitään opiskeluun liittyvää. Nollasin kaiken täysin ja nautin vaan kaikenlaisten jouluaiheisten hömppäkirjojen lukemisesta. Olin jo unohtanut, kuinka kirjaan voikin uppoutua tunneiksi tajuamatta ympärillä olevasta maailmasta mitään. Loman jälkeen piti hetki niin sanotusti ottaa itseäni kunnolla niskasta kiinni ja järjestää elämään jonkinlainen rytmi. Se mystinen unirytmi alkkoi jo todella ärsyttämään itseänikin, samoin kuin se aikaansaamattomuus ja turvonnut olo ja ja..joten laitoin itseni jouluaatosta eteenpäin sipsilakkoon ja lähes täyteen tipattomaan tammikuun loppuun asti. Nyt alkaa olemaan unirytmikin kohdallaan (kiitos aamuluentojen) ja muutenkin keskittyminen kohdillaan, niin voi tännekin tulla taas päivittelemään.


Ajattelin aloittaa sillä aiemmin lupaamallani kuvauksella opinnoistani täällä Tampereella. Tässä siis niille, joita kiinnostaa pieni katsaus viime syksyn opintoihini:


Kansainvälisen politiikan teoria ja metateoria (politiikan tutkimus)

Näitä pahuksen pakollisia teoriakursseja. Jos mulla oli yläasteella asennevamma ruotsia kohtaan niin yliopistossa mulla on ollut kesto-ongelma teoriakurssien kanssa. Kurssista on nyt suoritettu oppimispäiväkirjalla yllättävän kunniakkaasti luento-osuus ja jäljellä on vielä 8op:n laajuinen kirjatentti, joka koostuu kolmesta tentittävästä kirjasta. Näistä pakollinen on lähes 400 sivuinen Wendtin "Social theory of International Politics", kaksi muuta saa valita annetusta listasta. Itse valitsin Bullin klassikon "anarchical society" ja Katzensteinin teoksen analyyttisesta ekletismista. Vaikka en edelleenkään ole teoriakurssien fani, on kuitenkin myönnettävä, että Wendtiä lukiessani olen saanut jotain yllättäviä ahaa-elämyksiä teoriaan ja kansainväliseen politiikkaan liittyen. Ehkä sillä siis on syynsä, miksi meidän täytyy näitä asioita käydä läpi. Ei se silti herkkua ole! Tämän periodin ykköstavoite on saada tämä tentti alta pois tai on olemassa iso riski, että se jää syksyyn asti roikkumaan.

Kansainvälisen politiikan työseminaari (politiikan tutkimus)

Tämä kurssi alkoi ensimmäisestä periodista ja jatkuu aina kevääseen asti. Se on jaettu teemoittain kolmeen osioon: maailmanpolitiikka, Euroopan tutkimus ja rauhan- ja konfliktintutkimus. Näistä teemoista jokainen valitsee oman suuntautumisensa ja suorittaa sen mukaan sitten myös erään 10 op:n laajuisen syventävän kurssin. Oma valintani on rauhan-ja konfliktintutkimus. Kurssi suoritetaan niin, että sen oman valinnan aihealueen seminaareissa täytyy käydä 5 kertaa, kahdesta muusta aihealueesta yhteensä 5 kertaa ja näiden lisäksi vielä 5 vapaavalintaista. Vapaavalintaiset voivat olla, vaikka ylimääräisiä kertoja joissain näistä aihealueista tai jotain yliopistolla järkättäviä seminaareja/tapahtumia. Itse olen esimerkiksi käynyt kuuntelemassa Intia-seminaaria, jossa oli puhujana esimerkiksi Suomen Intian suurlähettiläs ja alkuvuodesta osallistuin seminaariin, jossa puhujana oli Suomen Pankin Erkki Liikanen. Näistä kaikista tehdään oppimispäiväkirja. Tämän lisäksi omaan aihealueeseen liittyen tulee lukea jokin määrä artikkeleita ja muistaakseni kirjoittaa essee. Sekavaa? Kyllä.

Kurssi on kuitenkin ollut sisällöltään todella mielenkiintoinen, sillä jokaisella luennolla on vieraileva luennoitsija, joka kertoo jostain ajankohtaisesta asiasta/tutkimuskohteesta/omista kokemuksistaan. Aiheina ovat olleet mm. Britannia ja EU, nationalismi maailmanpolitiikassa, ulkopolitiikan tutkimus, EU:n kehityspolitiikan tutkimus, jäätyneet konfliktit (Euroopassa) ja rauhantutkimus. Kurssiin kuuluu myös vierailu mm. Tapriin ja myöhemmin keväällä Helsinkiin, jossa kohteena muistaakseni oli ainakin Puolustusministeriö (jossain vaiheessa se tässä keväällä selkiintyy, viimeistään kun olen siellä).


Johdatus oikeusjärjestykseen (kauppatieteet)

Johdatus oikeusjärjestykseen on täällä kauppatieteiden alainen kurssi ja kävin sen osittain siksi, että saan siitä kurssin kauppatieteiden perusopinnot kokonaisuuteen ja toisaalta, koska se on pakollinen edeltävä kurssi kaikille oikeuskursseille (Eurooppa oikeus jne). Kurssilla käsiteltiin pintapuolisesti julkisoikeutta, yritysjuridiikkaa ja vero-oikeutta. Varsinkin kaksi jälkimmäistä yllätti mielenkiintoisuudellaan. En olisi ihan heti uskonut, että vero-oikeuden osion lukeminen tenttikirjasta menisi niin sujuvasti ja jotain jäi heti ekalla kerralla päähänkin. Nyt on myönnettävä, että kävin koko kurssin aikana vain yhdellä luennolla, mutta ei se arvosanassa näkynyt, joten annettakoon moinen lusmuilu tällä kertaa anteeksi.

Tieteellinen kirjoittaminen (kielikeskus)

Tämä olikin hauska tapaus. Tieteellinen kirjoittaminen kuuluu kielikeskuksen kautta käytäviin pakollisiin kursseihin ja suoritetaan yleensä kandivaiheessa. Mulla tää oli se ainut vaadittu täydentävä opinto, josta en onnistunut -enkä kunnolla tosin edes yrittänyt- puhumaan itseäni pois. Kurssi oli vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta se oli todella turhauttavaa ja tylsää, sillä kurssilla käsiteltiin esseen kirjoittamiseen ja rakenteeseen liittyviä seikkoja, jotka omaan päähän oli taottu Glasgowssa jo ensimmäisen vuoden alussa. Toisaalta taas se oli kielenhuollon kannalta mulle ihan hyvä kurssi. Aika kuvaavaa on harjoitustyön tulos. Harjoitustyöhön en jaksanut rehellisesti sanottuna panostaa lähes lainkaan. Sain kuitenkin hyvät arvostelut työni rakenteesta, argumentaatiosta ja vastaavista, mutta..oikeinkirjoituksesta, lauseenrakenteista ja vastaavista tipahti kakkonen. Upsista. Nyt on kuitenkin pilkkusäännöt ja muut ainakin vähän paremmin hallussa kuin vielä vuosi sitten.


Ympäristön ja alueiden poliittisuus (hallintotieteet)

Ympäristön ja alueiden poliittisuus kuuluu hallintotieteiden peruskursseihin. Hallintotieteisiin yleisesti en ole (ainakaan vielä) syttynyt lainkaan, mutta tämä kurssi kuulosti sisällöltään mielenkiintoiselta ja kuuluu lisäksi erääseen Johtamiskorkeakoulun teemakokonaisuuteen energia- ja ympäristöpolitiikasta, jonka haluaisin saada suoritettua. Kurssin sisältöä luonnehditaan opinto-oppaassa mm. näin: Kurssin virittämän ’tieteellisen mielikuvituksen’ avulla opiskelija kykenee jäsentämään jännitteitä, jotka nousevat ympäristöongelmien luonnontieteellisen hahmon ja yhteiskunnallisen sekä poliittisen luonteen välisestä, usein ristiriitaisesta suhteesta. Kurssia jäsentävä politisoitumisen näkökulma auttaa opiskelijaa arvioimaan ympäristöongelmien ja alueellisten kysymysten luonnetta yhteiskunnallisina prosesseina. 


Yrityksen johtamisen perusteet (kauppatieteet)

Yrityksen johtamisen perusteet oli toisen periodin kursseista ehdoton suosikkini. Aihealue kiinnosti todella paljon ja kaikki lukeminen jäi loistavasti päähän, mikä näkyi myös tenttituloksesta. Kurssilla käytiin läpi mm. erilaisia yritysmuotoja ja yrittäjyyttä, organisaatiorakenteita, eri johtamisalueita kuten muutosjohtaminen, henkilöstöjohtaminen, laatujohtaminen jne, esimiestyötä, vastuullista yritystoimintaa, strategiaa ja sitä rataa. Kurssin suoritukseen vaadittiin parityönä tehty oppimispäiväkirja ja tentti. Kurssin myötä päätin varmasti haluavani suorittaa kauppatieteiden aineopinnot nimenomaan yrityksen johtamisen opintosuunnasta.

Kansainvälinen talous (kauppatieteet)

Menin kansainvälisen talouden kurssille, koska se on ainoa kurssi, joka multa puuttuu jotta saisin kokoon teemakokonaisuuden talous ja maailmanpolitiikka. Luennoitsija oli hyvä, mutta liekeissä kirjoitteli kaiken liitutaululle eli toisin sanoen, jos olit luennolta pois niin olit muistiinpanojen suhteen hieman kusessa. Kurssin tentti nimittäin pohjautui aika lailla täysin luentoihin, vaikka luennoitsija toki suositteli oheislukemiseksi paria kirjaakin. Mä tykkään piirrellä kaikkia taloustieteen kiemuroita ja aina luennolla ymmärrän ne loistavasti. Jälkeenpäin ei aina välttämättä menekään niin vahvasti. Sitä, mikä arvosana tästä kurssista tulee vai tuleeko mitään on vielä avoinna, koska mä päätin tyynesti edellisenä iltana etten mene tekemään sitä tenttiä vielä. Kuinka mahtavaa muuten, että Suomessa voi yliopistossa tehdä noin? Menen tekemään sen parin viikon päästä..tai ainakin kokeilemaan tulisiko siitä jotain. Näin sivuhuomiona pakko myöntää, että nautin tästä Tampereen hieman stressittömämmästä yliopistotyylistä huomattavasti enemmän kuin Glasgown brutaalimmasta menosta.

Ranska 1 (kielikeskus):

Täällä on kielikeskuksen kursseille on aika kova tunku, mutta mä sain suoraan paikan ranskan alkeiskurssille. Maisteriopiskelijana on etusijajärjestyksen mukaan aina aika kärjessä, kun täysille kursseille jaetaan paikkoja. Oon opiskellut ranskaa joskus viisi vuotta, mutta siitä on niin pitkä aika, että koin fiksuimmaksi päätökseksi aloittaa alusta. Kurssin opettaja on paras ranskan opettaja, joka mulla on koskaan ollut. Ensimmäistä kertaa oikeasti ymmärrän jotkin ääntämissäännöt ja kieli tuntuu muutenkin selkeämmältä. Toki sillä on varmasti vaikutusta, että olen opiskellut sitä ennenkin, mutta eiköhän noilla opetusmetodeillakin ole vaikutuksensa. Innostukseni ranskaan nousi sille tasolle, että olin välillä tunnilla pettynyt, jos multa ei kysytty mitään. Nuorempana taas, kun halusin aina ranskan ja ruotsin tunneilla vajota johonkin maanrakoon etten vaan joutuisi vastaamaan johonkin kysymykseen..


Siinä syksyn suoritukset. Kaikista kevään kursseista en ole vielä tietoinen, mutta nyt alkaneessa periodissa lukujärjestyksestä löytyy ainakin:

 Kansainvälisen politiikan työseminaari (Politiikan tutkimus, pakollinen syventävä)
 Menetelmäharjoituskurssi (Politiikan tutkimus, pakollinen syventävä)
 Organisaatiokäyttäytyminen (Kauppatieteiden aineopinnot)
 Strategian perusteet (Kauppatieteiden perusopinnot)
 Työhyvinvoinnin perusteet (Kauppatieteiden perusopinnot)
 Ranska 2

Näiden lisäksi olisi tarkoitus yrittää saada suoritettua Suomen energiapolitiikka- opinnot kirjatentillä. Yritän myös mahdollisuuksien mukaan piipahtaa välillä kuuntelemassa avoimia luentoja poliittisesta viestinnästä (mielenkiintoisia aiheita nyt kun on vaalitkin pian tulossa). Tekemisestä ei siis todellakaan tule olemaan pulaa. Päinvastoin. Päiviin olisi kiva saada edes pari tuntia lisää.

No comments