Islannin Golden Circle

Thingvellir islanti
Golden Circle, kultainen kierros, on luultavasti Islannin tunnetuimpia maisemareittejä. Se on helppo päiväretki Reykjavikista käsin joko jonkin matkanjärjestäjän kyydissä tai vuokra-autolla. Pyörrähdyksen kohokohdat ovat Thingvellirin (Þingvellir) kanssallispuisto, Gullfossin massiivinen vesiputous ja Geysirin kuumat lähteet. Golden Circle oli myös se, mistä itse aloitin lyhyen Islannin kiertelyni Gray Linen retkellä.Thingvellir
Ensimmäinen stoppi oli Unescon maailmanperintökohde Thingvellirin kansallispuisto, joka on merkittävä mm siksi, että se oli Islannin parlamentin kokoontumispaikka 900- luvulta lähtien. Tässä vaiheessa satoi jäätävältä tuntuvaa vettä ja tuuli aika napakasti. Muistan miettineeni, että tässä ilmassako nyt pitäisi kattella jotain järvimaisemaa (ylin kuva). Onneksi repusta löytyi kuitenkin villapipo, joka pelasti yllättävän paljon ja  hetken tutinan jälkeen lähdin seurailemaan porukkaa alaspäin, josta paljastuikin upeat syksyiset maisemat.
Thingvellir
Innostuin näistä maisemista ja siellä vallinneesta rauhallisuuden tunteesta sen verran, että loppujen lopuksi jouduin lähes juoksemaan ylämäkeen, jotta ehdin ajallaan takaisin bussiin. Olisin voinut viettää kokonaisen päivän vaellellen ympäriinsä. En tiedä mikä tuulipukukärpänen mua on purrut. Tässä vaiheessa mietinkin, että oma auto olisi voinut olla aika jees. Toisaalta taas koin, että yksin matkustaessa oli mukava saada matkaseuraa ja oppia alueesta paljon lisää oppaan avulla (plussaa oli kieltämättä sekin, että bussissa oli hyvin toimiva ilmainen wifi..). Pysähdysten välillä todella hauska ja tietävä oppaamme kertoi muun muassa faktapläjäyksiä alueen historiasta, elämästä Islannissa ja väläytteli väliin pari islantilaista vitsiäkin.

Kansallispuiston jälkeen etapin seuraava stoppi oli Gullfoss, ainakin siihen astisen elämäni vaikuttavin vesiputous. 
Gullfoss
GullfossGullfosta ja sen vaikuttavaa veden pauhua kannattaa mennä seuraamaan niin lähelle kuin (turvallisesti) pääsee. Tässä kohtaa kuivallakin säällä nousee tukevat vedenkestävät kengät ja vähintäänkin sadetta hylkivä takki oikeuksiinsa. Polku kielekkeelle on nimittäin paikoittain aika mutainen, kivet liukkaita ja  vesiputouksesta leijaileva vesi kastelee yllättävänkin nopeasti. On kuitenkin täysin sen arvoista!
Gullfoss Islanti Kultainen kierros
Gullfossin lähellä on myös pieni pysähtymispaikka, jossa myydään esimerkiksi erilaisia villavaatteita ja pirun maukasta islantilaista lammaskeittoa, joka oli oiva lämmittävä lounas ulkona reippailun väliin. Muistaakseni noin kympin (en pistä päätäni tästä pantiksi) hintaan kuului myös ilmainen santsaus!

Kierroksen seuraavana etappina oli Islannin kuuluisat geysirit..tai oikeastaan geysir sillä vain yksi niistä purkautuu säännöllisesti kunnolla n.4-8 minuutin välein. Alueelle saavutaan varoitusmerkkien saattelemana, joissa muistutellaan erityisesti, että kyseessä ovat kuumat lähteet joiden lämpötilasta et voi olla varma. Ei siis kannata riskeerata ja iskeä sormia veteen, joka sitten onkin vaatimattomat 100c lämpöistä. Arvatkaa muuten kauan meni ennen kuin näin ensimmäisen sankarin, joka loikki yhden vastaavan kyltin vierestä pienien naruaitojen yli tunkemaan sormiaan "little geysirin" vieressä virtaavaan veteen? Vajaat 5 minuuttia..
Alueen päänähtävyys on säännöllisesti purkautuva geysir Strokkur, joka voi purkautuessaan sylkeä lämpöistä vettä jopa 20metrin korkeuteen. Sehän toimii niin, että kaikki kokoontuvat lätäkön ympärille kamerat valmiina tuijottamaan vettä ja odottamaan, että se ampaisee ylös. Tässä vaiheessa, jos huomaat että seisot vastatuuleen niin kannattaa vaihtaa liukkaasti paikkaa ellet halua lämpöistä totaalisesti kastelevaa suihkua samalla kun purkaus tulee.
Tulevan purkauksen voi päätellä siitä, että veteen syntyy vähän kuin kalvo, joka viestii kasvaneesta paineesta. Vaikka olin pariin kertaan täysin varautunut siihen, että Strokkur hetkenä minä hyvänsä purkautuu niin säikähdin silti molemmilla kerroilla sitä voimaa ja ääntä, millä vesimassa ampaisi taivaisiin.
Geysir Strokkus Islanti Iceland
Se oli myös paljon vaikuttavampaa kuin olin osannut odottaa.

Strokkurin tuijottelun jälkeen aloin olla jo aika kylmissäni ja väsynyt ja täysin valmis nukahtamaan lämpöiseen bussiin. Pysähdyttiin vielä matkalla Reykjavikiin tervehtimään islannin hevosia (joista mulla ei jostain syystä ole yhtään kunnon kuvaa) ja vilkaisemaan yhtä pienempää, mutta todella nättiä, vesiputousta. Upea päivä!

No comments