Washington DC:n TOP 5


Washinton D.C. (näin kavereiden kesken ihan vaan DC) yllätti syksyllä positiivisesti. Lähdin sinne kolmeksi kuukaudeksi ihan täysin työn perässä, enkä kokenut minkäänlaista suurta intohimoa kaupunkia kohtaan etukäteen. Odotin lähinnä, että se olisi ollut jotenkin kliininen, jokseenkin tylsä ja virastomainen. Vaikka näitä kaikkia elementtejä kaupungista löytyikin jossain määrin (paitsi tylsä se ei missään nimessä ole!), niin ne eivät ole enää lähellekään ensimmäiset adjektiivit, joita kaupungista tulee mieleen.

1. Erilaiset kaupunginosat

Siinä missä ihan Citycenter DC saattaa tuntua ainakin ensikosketuksella aavistuksen virastomaiselta ja kliiniseltä, ympäröi sitä toinen toistaan viehättävämpiä ja omalaatuisempia kaupunginosia. Georgetown, Capitol Hill, Adams Morgan, Shaw..ovat kaikki tyyliltään erilaisia naapurustoja, joista löytyy loistavia etnisiä ravintoloita, tunnelmallisia kahviloita, kattoterasseja, katufestareita, värikkäitä somia taloja ja putiikkeja. Kaikilla on myöskin oma mielenkiintoinen historiansa ja tietynlainen fiilis. Georgetownista löytyy yliopisto, huikea shoppailukatu, joenrantabulevardi ja jo jonkin verran turisteja. Capitol Hill on puolestaan ollut aikoinaan todella "rough" alue, jossa oli turvaton liikkua (tosin jenkkiläisen vuokraemäntäni mukaan vielä päälle kymmenen vuotta sitten lähes joka DC:n naapurusto oli turvaton...), mutta on nykyään lapsiperheiden suosiossa ja aavistuksen hipster. Adams Morganin on entinen biletyksen mekka, jossa asuu suuri määrä eri etnisyyksiä ja joka on saanut nimensä kahden koulun (tummien ja valkoisten) yhdistymisestä. Shaw on uudempia "up and coming" alueita, josta löytyy vielä jonkin verran rosoisuuttakin. Varsinkin Shawn ja Adams Morganin alueella voi ihailla katutaidetta vähän joka kulmassa.

2. House of Cards- fiilikset

DC todella on pitkälti all about power and politics. Kansainvälisestä politiikasta kiinnostuneelle kaupunki oli melkein kuin Disneyland, jossa mahdollisuudet päästä seuraamaan tapahtumia läheltä olivat aika ainutlaatuiset. DC:ssä on lukematon määrä ajatushautumoita, jotka järjestävät säännöllisesti tilaisuuksia, joita tähdittää puhujina mielenkiintoiset tutkijat, poliitikot ja asevoimien edustajat. DC:ssä voi myös osallistua kongressin avoimiin kuulemisiin ja senaatin käytävillä voi törmätä ties kehen (oma starahetkeni oli Bernie Sanders). DC:ssä on luonnollisesti myöskin Capitol building, jota katsoessani mieleen tuli aina tv-sarja Designated survivor ja löytyyhän sieltä myös se Valkoinen talo. Varsinkin Pennsylvania avenueta mennessä kohti Capitolia lähti aina kuin tilauksesta House of Cards- tunnari soimaan päässä. Aavistuksen enemmän random- hetkiin taas kuului, kun Halloweenina kävellessäni töistä kotiin törmästin Ivanka Trumpiin ja Jared Kushneriin, jotka olivat lapsineen karkki vai kepponen- kierroksella.

3. Brunssit pohjattomilla Mimosoilla

Vauhdikkaan ja kiireisen työviikon päätteeksi oli aina välillä ihan parasta kokoontua kaveriporukalla johonkin DC:n viihtyisistä brunssipaikoista, joissa ruuan kylkeen pystyi ottamaan "bottomless mimosas"- juomat. Mimosojen lisäksi vaihtoehtoina oli usein myös bellinit ja bloody mary.

4. Ilmaiset Smithsonian- museot

DC:n tunnetuimpia nähtävyyksiä on varmaankin lukuisat ilmaiset Smithsonian- museot, jotka on toinen toistaan mielenkiintoisempia. Ainoana miinuksena omalla kohdallani oli museoiden työläisen kannalta epäkäytännölliset aukioloajat, mikä tarkoitti etten ehtinyt arkipäivinä niitä tutkimaan ja viikonloppuisin taas olin usein tutkimassa muita kaupunkeja. Pari museota ehdin itsekin onneksi käydä läpi ja ainakin jäi läpikäytävää seuraavaan kertaan.
Kaikki Smithsonian museot löytyy kätevästi tämän linkin kautta.

5. National Mall ja muistomerkit

 National Mall on jokaisen DC vierailijan must see- kohde. Toisessa päässä voit käydä moikkaamassa Aapoa (Abraham Lincoln memorial), josta on jo jokseenkin legendaariset näkymät lammen yli Washington- monumentille. Lähellä ovat myös Korean sodan, Vietnamin sodan sekä maailmansotien muistomerkit sekä Jeffersonin ja Martin Luther Kingin muistomerkit. Omiin suosikkipäiviini koko syksyltä kuuluu eräs raikas aurinkoinen sunnuntai, jolloin kävelin Lincolnin muistomerkiltä aina ihan toisessa päässä asti sijaitsevalle Capitol- rakennukselle. Ei välttämättä olisi myöskään hassumpi ajatus napata alle citypyörää, ja seikkailla sillä muistomerkiltä ja museolta toiselle.


Pieninä DC miinuksina täytyy tosin mainita kallis hintataso ja kohtalaisen huono julkinen liikenne. Jälkimmäinen ei tosin välttämättä muodostu minkäänlaiseksi ongelmaksi, jos haluaa lähinnä pysytellä ns. perinteisillä turistialueilla. Lisäksi lyftin ja uberin sai aina helposti!

No comments