Sateinen sunnuntai Itä-Berliinissä

Ennen kuin palaillaan vielä vähän Berliinin tunnelmiin, niin täytyy todeta etten tiedä osaanko nykyään kirjoittaa muuta kuin muka fiksulta kuulostavaa analyyttista pohdintaa tieteellisistä menetelmistä ja energiapolitiikasta tai juurisyyanalyyseja siitä, miksi jokin on mennyt töissä pieleen. Näin hieman kärjistetysti.

Berliini kuitenkin tosiaan jätti yllättävänkin hyvän vaikutuksen, erityisesti historiallaan ja ruokatarjonnalla, joten se ansaitsee vielä yhden nimenomaan näihin keskittyvän postauksen. Meidän loman viimeisenä täytenä päivänä satoi tietenkin vettä, joka sai mut jotenkin tekemään vahvan mielleyhtymän Glasgown ja Itä-Berliinin välillä. Me päätettiin ratkaista tämä sateen mukanaan tuoma epämiellyttävyys hyppäämällä turistibussiin, joka teki mukavan informatiivisen tourin nimenomaan idässä. Lähdettiin Alexanderplatzilta ja ainoa kohta, missä hypättiin bussista ulos tutkailemaan tarkemmin oli East Side Gallery.
East Side Galleryhan on pisin pystyssä edelleen oleva pätkä Berliinin muuria ja pituutta siltä löytyy 1,3km. Se on nykyisin täynnä kaikenlaisia taideteoksia ja vähän kuin ulkoilmagalleria. Maalaukset muurin itäiselle puolelle tehtiin alkuvuodesta 1990 ja on sittemmin restaroitu. Jotenkin muurinpätkän näkeminen oli melkein havahduttava kokemus. Kaikkihan me ollaan enemmän tai vähemmän siihen liittyvää Euroopan historiaa koulussa opiskeltu, mutta kansainvälisen politiikan yliopisto-opiskelijana, jolla vielä kandivaiheessa oli historia sivuaineena nämä poliittiset ja historialliset paikat tuntuu aina jotenkin todella merkittäviltä ja mielenkiintoisilta. 

Muurin tutkailun jälkeen pysyteltiin tyytyväisinä lämpimässä bussissa loppukierros ja palattiin sitten hotellille hetkeksi ennen päivän herkuttelua. Oltiin kuultu useammasta paikasta suosituksia vietnamilaisesta Monsieur Vuong ravintolasta, joten pitihän sitä lähteä kokeilemaan. Ravintola sijaitsi onneksi todella kätevän kävelymatkan päässä meidän hotellilta, joten huono ilmakaan ei haitannut.
Monsieur Vuong löytyy osoitteesta Alte Schönhauser Str. 46 Itä-Berliinin Mittestä ja ainakin viikonloppuna parhaaseen illallisaikaan voit varautua jonottamaan itsellesi pöytää, eikä pöytävarauksia tietenkään oteta vastaan. Ravintolassa on pieni menu lista, jonka lisäksi isolla liitutaululla on listattuna parin päivän välein vaihtuvat ruokavaihtoehdot. Ne tosin on vain saksaksi, mutta jos oma kielitaito ei riitä voi henkilökuntaa pyytää tulkkaamaan sillä he tuntuivat kaikki puhuvan todella sujuvaa englantia. 

Me päädyttiin jakamaan kaksi alkupalaa: vietnamilaiset kevätrullat ja ribsit. Kevätrullat oli todella hyviä, mutta ribsit suorastaan taivaallisia. Jos menisin ruuan kanssa naimisiin, se ruoka olisi ehdottomasti nuo ribsit. Niin maukkaita ja täydellisiä ja ahh..oikea ruokataivas. Pääruuaksi vielä makunystyröitä hivelevää wonton keittoa ja siihen hyvin sopivaa valkoviiniä. Hinnatkin ovat yllättävän edulliset (niin kuin tuntui olevan lähes koko Berliinissä).
Saatettiin ehkä käydä reissun aikana täällä kaksikin kertaa syömässä..

5 comments

 1. Hei! Sun blogi on aivan ihana ja oon nyt kolunnut läpi kaiken mitä oot kirjottanut Skotlannissa opiskelusta (ja ulkomailla reissaamisesta muutenkin). Mulla olis muutamia kysymyksiä liittyen opiskeluun, mutta en tiedä ootko kiinnostunut vielä vastailemaan kaikkien noiden postausten lisäksi? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heipsan! Kiitos ja tottakai, laita vaan tulemaan. Vastaan sen mukaan, mitä tässä vaiheessa enää osaan :D

   Delete
  2. Oon hakenut Aberdeeniin opiskelemaan politiikkaa ja kansainvälisiä suhteita. Kaikki muu tieto löytyy helposti, mutta lähinnä kiinnostais toi työllistyminen :D Millaset mahdollisuudet on oikeesti saada alan kesätöitä ja sitten valmistumisen jälkeen? Mitä ihan konkreettisia työpaikkoja on Briteissä ja Suomessa, ja miten helppoa on hakea tekemään maisterivaihe Suomessa? Kiitos tosi paljon, jos jaksat vastailla :3

   Delete
  3. Voi apua, mikä kysymys :D Näin ensimmäiseksi, vaikka oon suorittanut neljän vuoden kandin, pitänyt vuoden välivuoden ja suorittanut maisterin tutkintoa kohta kaksi vuotta niin mä en itsekään tiedä, mikä kaikki voikaan olla tässä nyt "omaa" alaa..sivuaineet tuntuu vaikuttavan todella paljon ainakin Suomessa siihen, millaisiin töihin porukka tähtää ja Briteissä taas voi hakea melkein minne vaan trainee-ohjelmien kautta töihin (arvosanat ja extra curriculars merkkaa, ei niinkään niin paljoa se mistä aineesta se tutkinto tarkalleen on). Mä en itse tehnyt yhtenäkään kesänä "oman alan" kesätöitä, tiedän joitain Suomen yliopistoista jotka ovat ajoittaneet harjoittelunsa kesälle ja joitain jotka ovat sivuaineena opiskelleet viestintää ja päässeet toimittajaksi kesäksi ns "oman alan" hommiin. Jos on kiinnostunut enemmän vaikka kehitysmaista ja/tai ihmisoikeuksista ja pystyy kesällä palkatta/todella pienellä korvauksella tekemään hommia niin sellaisiin liittyviä saattaa saada yllättävänkin helposti.
   Maisterivaiheeksi oli mielestäni yllättävän helppo hakea. Hain ja pääsin Tampereelle ja Turkuun, tiedän myös vanhoja opiskelukavereitani jotka ovat hakeneet ja päässeet Helsinkiin. Läpihuutojuttu se ei ole (niin kuin ei maisteriin hakeminen briteissäkään), mutta ei mitenkään mahdotontakaan :)
   Tuo konkreettiset työpaikat Briteissä ja Suomessa on hyvä kysymys, sitä olen itsekin miettinyt ja palaan tuohon mitä sanoin aiemmin: riippuu todella paljon sivuaineista ja omista mielenkiinnon kohteista. Ei välttämättä helpota, mutta voi olla aivan eri lukeeko sivuaineena vaikka kauppatieteitä/taloustiedettä vai kokoaako tutkintonsa vaikka kielten ja viestinnän ympärille. Samoin se voi myös vaikuttaa, mihin omassa tutkinnossaan keskittyy; IPE, turvallisuus, ihmisoikeudet, kehitysmaat, EU, ympäristöpolitiikka jne..

   Näistä voisi helposti varmaan kirjoittaa ihan oman postauksensakin, kun nuo työllisyysjutut ovat asioita joita myös itse olen tässä todella paljon pyöritellyt.

   Delete
  4. Kiitos ihan valtavan paljon vastauksesta! :)
   Ehkä tollaset asiat sitten vaan selkiytyy omalla painollaan ja just sivuaineita valitessa.

   Delete