Ihastuttavaa naistenpäivää!

Ajattelin näin naistenpäivänä kirjoittaa ihan pienen muistutustekstin sellaisesta asiasta kuin feminismi. Itselläni särähtää niin uskomattoman pahasti korvaan, kun joku käyttää feministiä haukkumasanana, negatiivisena asiana tai sanoo ettei ole feministi. Tämä johtuu siitä, että feministi yksinkertaisesti tarkoittaa henkilöä, joka uskoo sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Ei siis usko mihinkään naisten ylivaltaan miesten kustannuksella, ei viittaa miesvihaan eikä siihen, että naiset olisi yksin se tärkein sukupuoli. Ehkä feminismi keskittyy mahdollisesti enemmän naisiin, koska naiset sattuvat olemaan edelleen se sorretumpi sukupuoli. Viime aikoina kuitenkin monet feministit ovat myös puhuneet esimerkiksi miesten oikeuksista olla herkempiä ja niistä mahdollisesti miehiä rajoittavista yhteiskunnan rakenteista, jotka eivät nekään ole ok (katso vaikkapa Emma Watsonin puhe HeforShe kampanjan alussa). En kiellä etteikö joillain henkilöillä joskus menisi jutut aiheesta todella hieman yli, mutta niinhän se tuppaa olemaan vähän kaikessa. Aina löytyy niitä ääripäihin meneviä, jotka tuntuvat leimaaman kaikki muut (esimerkiksi, mitä tulee moniin uskontoihin!) ja usein tekevät ajamalleen asialle huomattavasti enemmän hallaa kuin hyvää.

Jos joku siis sanoo, että ei ole feministi niin en voi välttää ajattelemasta, että kyseinen henkilö joko 1. on hieman daiju ja käyttää sanaa, jonka merkitystä ei edes tiedä tai 2. on mielestäni vielä suurempi pimeälle keski-ajalle jämähtänyt daiju, joka ei usko että naisten tulisi olla tasa-arvoisia miesten kanssa. Voihan se olla, että kaikki eivät oikeasti usko siihen, mutta itse uskon ja hyvin vahvasti. Vähän kuin uskon ettei ketään myöskään tulisi sortaa etnisyyden tai uskonnon takia. Itseäni itse asiassa harmittaa, kuinka negatiivisen kaiun sana feminismi on saanut ja kuinka monet naisetkin käyttävät sitä haukkumasanana tai julistavat kuinka eivät hei todellakaan ole feministejä. No minäpä olen.
Itselleni feminismi tarkoittaa siis todella sitä, että uskon miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon. Joka juontaa myös siihen, että uskon oikein "siirappisesti", että meidän kaikkien tulisi olla keskenämme tasa-arvoisia. Mielestäni feministinä ole ei myöskään tarkoita, että pitäisi olla jotenkin "miesmäinen", se ei tarkoita sitä etteikö mies voisi tarjota illallista tai sitä, että yhtäkkiä sukupuolten pitäisi käyttäytyä jotenkin samalla tavalla. Se "vain" tarkoittaa sitä, että olit sitten mies tai nainen, käyttäydyit miten tahansa, niin sukupuolesi ei pitäisi määrittää missään päin maailmaa sitä, minkälaiset oikeudet ja mahdollisuudet sinulla elämässäsi on.
Henkilökohtaisesti ärsyynnyn suunnattomasti, jos minulle sanotaan etten voi tehdä jotain/osata jotain tjv, koska olen nainen. Tottakai miehillä ja naisilla on biologisia eroja, jotka vaikuttavat asioihin, mutta ei niiden tarvitse loppupeleissä aina antaa määrittää niitä asioita.

Eiköhän ne molemmat sukupuolet ole aika mahtavia ja ansaitse tulla kohdelluksi lähtökohtaisesti aina yhtä tasa-arvoisesti.


4 comments

 1. Olen itse kanssa feministi ja ärsyttää aivan suunnattomasti kun ihmiset eivät oikeasti tiedä mitä feministi oikeasti on ja silti kuvittelevat tietävänsä ja leimaavat kaikki feministit esim. miesvihaajiksi :( Henk. koht myös ärsyttää suunnattoman paljon esim persujen puoluesihteeri Riikka Slunga - Poutsalo ("Että yritetään olla yhtä tasa-arvoisia kuin miehet tai vähän tasa-arvoisempiakin. Se saa mut työntämään sormet korviin." Kyseinen nainen ei myöskään tunnu tajuavan sitä, että ilman feminismiä hän tuskin olisi noin korkeassa asemassa politiikassa). Päivi Räsänen on toinen nainen, jonka kantaa tasa-arvo asioihin en vaan ymmärrä :/
  Ihana postaus! <3 Ihanaa naistenpäivää! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja ihanaa naistenpäivää takaisin näin vähän jäljessä! :)
   Mä en ole aina varma ärsyttääkö mua enemmän se, että ihmiset eivät oikeasti vaivaudu selvittämään tiettyjen asioiden alkuperää/ns.oikeaa kantaa vai ärsyttääkö mua enemmän ne henkilöt, joiden takia feminismillä sanana on nyt se maine, mikä sillä on :D Vähän myös menee välillä yli ymmärryksen se, että kun puhuu jotain tasa-arvosta niin tosi usein tulee vastareaktiona sellainen "onhan miehilläkin tämä ja tämä asia huonosti, ei miehetkään ole tässä asiassa tasa-arvoisia." Juu, ei ehkä olekaan, mutta feminismihin ideahan on juuri se sukupuolten välinen tasa-arvo, eikä mun mielestä muutenkaan naisten heikompaa asemaa tietyissä asioissa voi perustella sillä perusteella, että kärsii miehetkin joissain asioissa..

   Delete
 2. Olen kyllä kanssasi niin samaa mieltä! hyvin kirjoitettu! :) Ja nimenomaan se, että kaikilla sukupuolesta riipumatta olisi ne samanlaiset mahdollisuudet ja oikeudet elämässä ja se, miten elämänsä elää on vain omista valinnoistaan kiinni, ei siitä, etteikö sinuun uskottaisi työpaikalla sukupuolesi takia tai sinnulle ei annettaisi mahdollisuutta kouluttautua, koska perheestä huolehtiminen olisi vain toisen vanhemman vastuulla ymv. Olen kyllä ehdottomasti feministi sillä ajatuksella, että sekä miehillä että naisilla olisi samat oikeudet/mahdollisuudet sekä oma vapaa tahto & itsenäisyys! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri täsmälleen noin! :) Mitä mäkin aina tasa-arvolla haen on se, että kaikilla olisi oikeasti ne samat lähtökohdat ja se, miten itse käyttää ne hyväkseen/miten tekee töitä/mitä valintoja tekee määrittää sitten sen "lopputuloksen" eikä sukupuoli, ihonväri tai vaikka vanhempien varallisuus. Ja sama tosiaan pätee niin miehiin kuin naisiinkin :)

   Delete