missio vaatekaapin raivaus

En ole varmaan ainoa jolle aina välillä tai aina kertyy vaatekaappiin vaatteita, joissa vielä vuodenkin päästä roikkuu hintalappu? Tai joita on käyttänyt ehkä sen kerran vuoden aikana? Niitä joiden olemassaoloa ei edes muista? Niitä jotka näyttävät henkarissa ah niin kivalta, mutta eivät kuitenkaan päällä niin kivalta että niitä tulisi pidettyä? Tai ovat kivan värisiä, mutta et osaa pitää sitä väriä, tai yhdistää sitä mihinkään?

Itse olen ollut (haluan uskoa, että nimenomaan ollut enkä ole enää) oikea heräteostosten äiti, isoäiti ehkä jopa. The queen of buying clothes that one never ever ends up wearing. Vuosien ajan saattoi matkaani tarttua näistä suhteellisen halvoista kaupoista, kuten H&M, jos jonkinlaista tuotetta. Joskus kokeilun jälkeen, joskus kokeilematta. Jotkut näytti henkarissa kivalta, jotkut päällä ihan ok:lta ja koska hinta oli suhteellisen edullinen niin pitihän se ostaa, koska 'kyllä tätä joskus varmasti tarvitsee.' Ikinä ei tullut ajateltua, että jos oikeasti en ihastu siihen vaatteeseen päällä samantien niin ehkä se olisi parempi jättää kauppaan. Mieleen ei myöskään selkeästikään tullut pohdintoja siitä, että mihin vaatteisiin sen kyseisen kappaleen voisi yhdistää, jos mihinkään. Missä tilaisuuksissa sitä vaatetta mahdollisesti tulisi käytettyä jäi myös selkeästi pohdinnoista pois. Lisäksi ostin usein niitä samoja peruspaitoja, samaa väriäkin, ehkä miljoonan. Kyllähän mustat topit ovat käteviä, mutta ei niitä välttämättä tarvitsisi kuutta kappaletta?

Jos tämä shoppailutyyli ei ollut jo tarpeeksi paha niin usein jätin esimerkiksi tilaamani vaatteet jotka eivät olleetkaan niin täydellisiä palauttamatta! Ajattelin vaan, että ehkä sitä päätyy vielä pitämään. Typerää toimintaa siis.

Tähän kun vielä lisätään päälle se pieni fakta, että neljän vuoden ajan minulla oli vaatteita kahdessa eri maassa. Helposti unohtui mitä siellä toisessa paikassa olikaan ja tuli ostettua välillä samanlaisia vaatteita. Sitten menin esimerkiksi kesäksi Suomeen, tutkailin vaatekaappiani ja hihkaisin 'ai mulla olikin täällä tälläinen?!'. Lisäksi joidenkin vaatteiden olemassaolo unohtui niin täysin etten ikinä kaivannut niitä. Oli selkeästi siis todella mahtavia ja hyödyllisiä..

Jossain vaiheessa täyden täysi vaatekaappi molemmissa maissa, joista ei kuitenkaan löytynyt ikinä mitään päälle pantavaa, alkoi todella ahdistamaan. Jos sinulla on pari vaatekaappia kirjaimellisesti tupaten täynnä vaatetta, mutta et ikinä löydä mitään kivaa päälle pantavaa ja käytät lähes aina niitä samoja vaatteita niin jotain täytyy olla pielessä ja pahasti. Tänä vuonna aloin lopullisesti saada tästä tarpeekseni. Edessä oli vielä tavaroiden muutto Skotlannista eikä minulla ollut pienintäkään aikomusta roudata niitä kaikkia vaatteita mukana.
Päätinkin hankkiutui rankalla kädellä vihdoin eroon kaikesta ylimääräisestä noudattamalla seuraavia 'sääntöjä':
 • Jos et ole käyttänyt jotain vaatetta pitkään aikaan/ikinä/et muista omistavasi sitä niin sen aika on lähteä. Jos et ole käyttänyt kyseistä vaatetta niin et myöskään tule sitä käyttämään tai kaipaamaan (oikeasti, kuinka monta kertaa olet haikaillut poisheittämäsi vaatteen perään?)!
 • Vaikka vaate näyttäisi henkarissa todella kivalta ja olisi ollut kuinka kallis niin sitä on turha pitää kaapissa pölyttymässä! Tämä sama pätee kivoihin väreihin jotka eivät kuitenkaan näytä päälläsi yhtään kivalta.
 • Kaikki kulahtaneet, väljähtäneet ja rikkinäiset vaatteet samantien pois.
 • Tarvitsetko oikeasti viittä valkoista ja kuutta mustaa samanlaista toppia?
 • Mieti tilannetta jossa sinulla on vain yksi matkalaukku jonne voit pakata vaatteesi. Haluaisitko ehdottomasti juuri sen vaatteen sinne viemään tilaa?
Näiden tuloksena vaatekaapista lähti kirjaimellisesti säkeittäin vaatetta niin hyväntekeväisyyteen, keräyksiin ja roskikseen kuin myyntiinkin. Pelkästään Skotlannin vaatekaapista lähti tavaraa yhteensä noin kahdeksan kassillisen verran (joukossa oli myös Ikean isoja säkkejä), enkä halua edes ajatella kuinka paljon rahaa niihin on vuosien aikana uponnut. Joukossa oli jopa vaatteita joita en ollut käyttänyt lainkaan koko sinä aikana, kun olin asunut Skotlannissa. Mitä pidemmälle prosessissa pääsin, sitä helpompi vaatteista oli hankkiutua eroon ja urakan lopussa oli jotenkin todella helpottunut olo. Jakaisin kanssanne kuvan tästä uudesta karsitusta vaatekokoelmasta, mutta valitettavasti asun kesän vanhemmillani ja vaatteeni eivät ole siististi yhdessä vaatekaapissa vaan vähän joka puolella. Ehkä kesän jälkeen sitten..

Jotta sama ei pääsisi enää toistumaan, kävin vielä tarkasti läpi säilyttämäni vaatteet ja tein listan vaatteista jotka olisivat vaatekaappiini hyvä ja toimiva lisä. Toisin sanoen, loin listan vaatteista joita saan aluksi ostaa. Ihan lopuksi loin itselleni vielä  'shoppailun säännöt' hillitäkseni käyttämättä jäävien heräteostosten ilmestymistä vaatekaappiin. Tämä on kieltämättä innostanut minut luomaan jo vähän uudenlaista vaatekaapin sisältöä, joka vastaa enemmän nykyisiä mieltymyksiä mutta olen samalla onnistunut pitäytymään täysin niin listassa kuin 'sääntöjen' rajoissakin. Success so far!

Olkaa kilttejä ja kertokaa etten ole ainoa vastaava vaatteiden rohmu? Teetkö itse paljon heräteostoksia vai oletko ns. fiksu shoppailija?

1 comment

 1. Äsken siistin vaatehuoneesta omia vaatelaatikoitani.Vintillä on pari kassia kesävaatteita
  Karsin välillä kierrätykseen. Mutta pärjäisin PALJON vähemmällä. En ole edes shoppaaja-tyyppiä!
  Nettiostoksista palautan aina epäsopivat. Ihminen kun pitää aina vain niitä tiettyjä vaatteita.
  Olet oikealla tiellä, rankalla kädellä karsintaa!! T.Nyt hihat heilumaan

  ReplyDelete