Taideähkyä Vatikaanissa (day 2)


Toinenkin päivä Roomassa alkoi ihanassa auringonpaisteessa ja lähdettiinkin heti aamiaisen jälkeen kävelemään kohti Vatikaania.

Me ei oltu jaksettu/muistettu hankkia lippuja etukäteen, vaikka monet niin olivat suositelleet ja oltiinkin varauduttu seisomaan pitkään jonoissa. Pietarin kirkkoa lähestyttäessä turisteja lähestyy useampikin "tour agent", jotka kauppaavat hieman korkeampaan hintaan ryhmäsisäänpääsyjä jonon ohi niin Pietarin kirkkoon kuin Vatikaanin museoihin. Mekin saatiin näistä osamme ja kuunneltiin useampaankin kertaan kuinka meidän ehdottomasti kannattaisi lähteä heidän mukaansa tai joudutaan muuten jonottamaan vähintään 45 minuuttia Pietarin kirkkoon ja mahdollisesti jopa yli tunti Vatikaanin museoihin. Me ei näihin lähdetty ja hyvä niin sillä jonotusta kertyi loppujen lopuksi vain alle puoli tuntia sitä Pietarin kirkkoa varten ja museoihin käveltiin suoraan sisälle ilman minkäänlaista jonotusta! Ilmeisesti tämä ei tosin ole kovin yleistä, me vaan oltiin koko reissu ajoituksen kuningattaria.
Pietarin kirkko on todella upea, ja koska turisteja oli yllättävän vähän pystyttiin liikkumaan siellä hyvin vapaasti ja tutkailemaan rauhassa paikkoja.

Kun oltiin pää mutkalla tutkaillut kirkkoa sisältäpäin, oli aika suunnata ylös kupoliin. Maksamalla 2€ enemmän voit skipata ensimmäiset parisataa rappusta hissillä ja näin kivuttavaksi jää niitä "enää" kolmisensataa. Suosittelen lämpimästi, varsinkin jos on vähänkään lämmin. Kannattaa varautua siihen, että rappuset ovat paikoittain aika vaikeakulkuiset, ahtaat ja joissain kohdin joudut kävelemään vähän vinossa. Mulla oli parissa kohtaa oikeasti vaikeuksia kulkea niitä tuon laukun kanssa. Maisemat ylhäältä oli kuitenkin sen pienen liikuntasuorituksen ja kapeassa tilassa vääntelyn arvoiset!


Kun oltiin päästy samat rappuset taas alaspäin, suunnattiin samantien tutkailemaan Vatikaanin museoiden tarjontaa. Siinä missä Pietarin kirkkoon ei kupolia lukuunottamatta ole sisäänpääsyä, joutuu Vatikaanin museoista pulittamaan 16€. Sillä hinnalla kuitenkin pääsee näkemään paljon, ehkä vähän liiankin paljon, sillä mulle ainakin iski jossain vaiheessa jonkinlainen taideähky. Joka huone oli täynnä upeita maalauksia ja veistoksia (kattoonkin kannattaa muistaa katsella), mutta jossain vaiheessa se kaikki alkoi vaan tuntua jotenkin liialta. Tuntui siltä, että jotta paikasta saisi parhaiten irti niin pitäisi siihen varata erittäin paljon aikaa.

Me onnistuttiin kuitenkin pari kertaa kuuntelemaan eri opasryhmien selityksiä, niin suomeksi kuin ranskaksikin, joka hieman valaisi joidenkin huoneiden teoksia ja viihdytettiin muuten itseämme kiertelyn lomassa tekemällä kaikenlaisia huomioita teoksista ja esittämällä niistä omia tulkintojamme. Vähän tuntuu, että meidän tulkinnat saattoi hyvinkin radikaalisti poiketa niistä 'virallisemmista' versioista.


Vatikaanin museoista löytyy myös yksi Rafaelin kuuluisimmista teoksista, freskomaalaus 'The School of Athens' (Scuola di Atene) tai ihan 'Ateenan koulu' suomeksi. Tämä oli niitä teoksia, joista itse tiesin oikeasti ennalta jotain, koska ehkä sen tiedollisen sisällön vuoksi se on kuulunut pitkään suosikkeihini. Tiedollisella sisällöllä tarkoitan siis sitä, että sen sijaan, että maalaus esittäisi esimerkiksi vain uskonnollisia hahmoja, on siinä kuvattu mm. Aristotelesta ja Platonia sekä joukkoa muita tieteentekijöitä ja aikansa merkittäviä taiteilijoita. Siitä tosin on ilmeisesti hieman epäselvyyttä ja kiistaa joiltain osin, että kuka on teoksessa kuka. Huoneessa, jossa teos sijaitsee sen yläpuolella on teksti 'Causarom Cognitio', joka tarkoittaa suomeksi käännettynä 'tieto syistä.' Freskomaalauksen molemmin puolin on myös patsaat, joista toinen esittää Apolloa (mm. lääketieteen, valon, auringon, totuuden, musiikin ja ennustamisen jumala) kädessään lyyra ja toinen Athenea (sotataidon, tiedon ja viisauden jumalatar). Voisi varmaan sanoa, että tieto ja tiede inspiroi mua enemmän kuin uskonto.
Kierroksen lopussa oli sitten vihdoin Sikstuksen kappeli. Se oli upea, mutta jotenkin pienempi kuin olin odottanut. Me onnistuttiin saamaan reunasta istumapaikat aika pian ja istuttiinkin siellä useampi minuutti kattoon tuijottaen. Mua olisi kovasti houkuttanut heittäytyä lattialle selälleen, jotta olisin voinut tutkailla kattomaalauksia rauhassa. Arvelin kuitenkin ettei se olisi soveliasta ja voisin lentää sieltä ulos hieman nopeammin kuin olin suunnitellut. 

Meidän päivä oli Vatikaanin tutkailun jälkeen nähtävyyksien osalta purkissa ja lähdettiinkin sieltä vaan suoraan takaisin hotellille ja syömään (hyvistä Rooman ravintoloista luvassa ihan erikseen juttua).

Vatikaaniin on hyvä varata kokonainen päivä, jos haluaa katsella ympärilleen vähänkään rauhallisemmin. Kannattaa ottaa huomioon, että yleensä siellä saattaa vielä joutua jonottamaan sisäänpääsyä todella pitkään. Varaudu myös siihen, että kun olet vähintään puolet päivästä katsellut ylöspäin, saattaa niskasi olla hieman jumissa...

No comments