Ensikosketus Venäjän maaperälle

Sain kesällä vihdon aikaiseksi vierailla massiivisessa Itä-naapurissamme Venäjällä ensimmäistä kertaa, kun lähdettiin kaverin kanssa viisumivapaalle päiväristeilylle Pietariin. Hassua kuinka lähellä kyseinen upea suurkaupunki on, mutta kuinka siellä ei ole aiemmin tullut käytyä. Toisaalta, kun miettii kuinka pahasti mulla meinasi leikata kiinni passintarkastusjonossa ja kuinka mielessäni vannoin ikuista rakkautta Euroopan Unionin vapaalle liikkuvuudelle niin ehkä se ei olekaan niin ihme..Rehellisyyden nimissä meillä tosin vaan taisi käydä vähän huono tuuri jonon valinnassa (vähän = aivan helvatun huono).

Jotenkin tässä vierailussa oli itselläni jännät vibat. Venäjästä on historian ja kv politiikan opintojen kautta oppinut ja lukenut todella paljon, mutta jotenkin en yhtään osannut hahmottaa, mitä odottaa. Kyseessä kuitenkin oli samalla maa, joka on viime aikoina pyrkinyt hieman esittelemään habaansa ja kaikenmaailman pakotteet ovat edelleen voimassa. Lisäksi olen kuullut hurjan paljon ihmisten ennakkoluuloja kyseisestä maasta ja sen kansalaisista. Lopputulos? Eihän se nyt ollu mitenkään kummoisempi kuin muutkaan kaupungit siinä mielessä. Nätti kuin mikä, todella kiehtova ja täynnä historiaa, sytytti kipinän jatkaa aivan vauvan askeliin jääneitä venäjän kielen opintojani ja ennen kaikkea synnytti innostuksen mennä sinne uudestaan. Mielellään vielä pidemmäksi aikaa kuin nopealle päivävisiitille.

Pietaria kannattaakin ehdottomasti harkita esimerkiksi päiväreissulle perinteisten Tukholman ja Tallinnan sijaan. Päivässä ehti mm. ihailla Eremitaasia/talvipalatsia ulkoapäin (jos halut päiväreissun aikana ehtiä sisälle, suosittelen todella lämpimästi lipun ostamista etukäteen), kävellä pitkän matkaa pitkin Nevski Prospektia ja piipahdella liikkeisiin sisälle, vierailla verikirkossa ja syödä kunnon venäläistä borssikeittoa. Yksi suurimmista positiivisista yllätyksistä Pietarissa oli myös aika kohtuullinen hintataso, joten seuraavalla(kin) kerralla kruunujen sijaan ruplia taskuun ja itää kohti!

No comments