Opiskelu Britanniassa - tilaisuus pommittaa kysymyksillä

Sain edelliseen postaukseen pari kivaa kommenttia lukijoilta, jotka suunnittelevat yliopistoon hakua Skotlantiin/Britteihin ja samalla pari kysymystäkin hakuun ja opiskeluun liittyen. Tästä sain idean tehdä blogiin uuden välilehden 'University', jonne äsken kasailin vähän infoa Briteissä opiskelusta ja lisäilin linkkejä tiettyihin postauksiin vanhassa opiskeluaikaisessa blogissani. Menehän siis klikkailemaan jos moinen kiinnostaa! Nyt jos jollain on jotain kysyttävää, ihan mitä vaan (hyvän maun rajoissa tietenkin) liittyen vaikka yliopistohakuun, opiskeluun Skotlannissa, tiettyihin aineisiin siellä (itse opiskelin politiikkaa, taloustiedettä, historiaa, Keski-ja Itä-Euroopan opintoja sekä talous-ja sosiaalihistoriaa), opiskelijaelämään Britanniassa, asumiseen, harrastuksiin, pankkitileihin, yliopistojen maineeseen, siellä päin matkusteluun, Brittitutkinnolla työllistymiseen..you name it ja I will try my best to answer. Tietty, jos haluatte esittää mulle kysymyksiä jotka eivät suoranaisesti liity opiskeluun tai elämään Briteissä niin käy sekin.
Voit laittaa kysymyksiä tämän postauksen kommenttiboksiin, tuonne 'University' välilehden boksiin tai vaikka sähköpostilla osoitteeseen beingmarika@gmail.com.

Seuraava hakukierroshan alkaa jo ihan pian, joten siinäkin mielessä tämä on niin sanotusti ajankohtaista.

Ei muuta kuin rohkeasti kyselemään!:)

18 comments

  1. Osaisitko yhtään kertoa erosiko Skotlannissa historian opiskelu yhtään ja kuinka paljon lukion historiantunneista? Olen historiassa ihan OK, ekasta kurssista 10 ja muista 9. Kokeennumerot poukkoilee siellä 9+ - 9, 5 välillä. :) Jos oikeesti lukisin, niin saisin numeron kyllä sinne 10. Historia ja politics kiinnostavat, samoin kuin Gender Studies ja Sociology. :) Ja Skotlanti kiehtoo myös todella paljon, ja nimenomaan Edinburgh ja Glasgow. :)

    ReplyDelete
  2. Heippa Marika!
    Ensinnäkin iso kiitos kivasta blogista sekä mahdollisuudesta esittää kysymyksiä! :) Itse yritän pähkäillä kovasti, minne hakisi ensi syksyksi opiskelemaan ja Skotlanti onkin juuri potentiaalinen vaihtoehto. Yritin kovasti etsiä netistä mutta en löytänyt (tai olen sokea:D), milloin mahdollinen opiskelupaikka Skotlannissa tulee ottaa vastaan. Osaatko siis sinä sanoa, olisiko esimerkiksi mahdollista hakea sekä Suomeen että Skotlantiin opiskelemaan ja vasta molempien tulosten ratkettua (Suomen yliopistojen tulokset tulee about heinäkuun puolessa välissä) päättä kumpaan mennä? Juurikin politiikan opiskelu kiinnostaisi kovasti, mutta en tiedä olisiko Suomi vai Skotlanti parempi vaihtoehto. Toinen kysymys koskee raha-asioita, nimittäin vaatiiko Skotlantiin muutto ja siellä asuminen suuria säästöjä (esim. useita tuhansia euroja)?
    Kiitos jo etukäteen! :)

    -Sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heipsan!:) Oleppa hyvä, vastailen näihin kysymyksiin ensiviikolla kun kokoan kaikki kysymykset yhteen ja teen niistä postauksen. Jos et ole vielä vilkaissut niin tuolta University välilehdestä löytyy linkki vanhaan tekstiin jossa kirjoittelin jotain opiskelun eroavaisuuksista Suomen ja Skotlannin välillä :) Varmaankin paljon paikan valinnassa merkkaa sitten sekin missä haluat olla tulevaisuudessa töissä ja mitkä politiikan osa-alueet sua eniten kiinnostaa (esim. Suomen politiikkaa ei pahemmin Briteissä opeteta :D)!

      Delete
  3. Mainitsit blogissasi joskus Mickey Mouse - tutkinnoista, mitä ne ovat? Ja onko historian millaista siellä Skotlannissa? Eroaako se kovin paljon lukion historian tunneista? Entäpä kuinka paljon yhteiskuntaoppi ja politics eroavat toisistaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyviä kysymyksiä ja vähän hankaliakin kun omista lukioajoista on jo hetki. Mutta kokoan pian kaikki kysymykset yhteen ja teen niistä postauksen, katsellaan kuinka pitkiä novelleja innostun vastauksiksi rustailemaan!:D

      Delete
  4. Mikä sun mielestä oli paras skotlantilainen pankki ja kuinka hoidit rahasiirrot (siirsitkö isona könttänä vai maksoitko SETA-maksuina (ymmärsin, että olisi ilmaista, mikäli pankki Suomen ja Brittien välillä ei velottaisi mitään ylimääräistä) brittitilille, jos sellaista käytit enemmän? :D Nimimerkillä, Skotlanti kutsuu syksyllä.

    ps. Sun blogi on paras lukemistani skotti-blogeista, vaikkakin nykyäänkin et siellä enää asu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos paljon!:) Britteihin päin on tarkoitus vielä vuoden sisään muuttaa, mutta ei varmaan enää Skotlantiin..vaikka ei sitä ikinä tiedä.
      Näitä pankkijuttuja on aina hyvä miettiä ja itsellekin ajankohtainen kun juuri mietin, että pitäisikö vaihtaa Brittipankkiani. Vastailen tähänkin mahdollisimman hyvin ensiviikolla muiden kysymysten mukana.

      Delete
  5. Kiitoksia! Sulla on oikeesti tosi kiva ja ihana blogi, tykkään!!! :)
    Yhteiskuntaopin tunneilla en ole sinänsä Suomen politiikasta kiinnostunut, vaan esim. kansainväliset suhteet ja poliittiset ideat kiinnostaa tosi paljon. :) Ja tottakai EU ja euro-kriisi kiinnostaa myös ja noita asiota varmaan opetetaan Skotlannin yliopistoissakin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!:)
      Ja kyllä, juuri noita aiheita siellä opiskellaan (tai voi opiskella):)

      Delete
  6. Hei olen itse kiinnostunut hakemisesta Skotlantiin, mutta en vielä ole varma uskallanko sinne hakea. Olisi kuitenkin kiva tietää, että oliko se stipedinrahoitus mikälie helppo saada? Eikös eurooppalaisille opiskelijoille se yleensä myönnetä? Millaisella koulumenestyksellä sinne uskaltaa hakea ja kuinka hyvä pitää englannissa olla, että pääsee opiskelemaan ja pärjää? Riittääkö alkuun ihan sellainen enkku, jolla saa ämmän kirjoituksista? :)

    ReplyDelete
  7. Ai niin tahtoisin myös tietää vaaditaanko esim. suomalaisilta opiskelijoilta, että on kirjoittanut yo:ssa matikan? Itse kun en sitä kirjoittanut, kun en siinä niin hyvin pärjännyt.

    ReplyDelete
  8. Ole hyvä :)
    kuulostaa hyvältä! Skotlantiin aion ehdottomasti lukion jälkeen hakea opiskelemaan, eihän se mintään haittaa, vaikkei pääsisikään.

    ReplyDelete
  9. Moi Marika!

    Ihan alkuun kliseinen kiitos mainiosta blogista, olen lukijana viihtynyt jo hyvän tovin ja saanut blogistasi vastauksia moniin kysymyksiin Skotlannissa opiskelua koskien, sekä vahvistusta sille mututuntumalle että siellä tosiaan haluaisin opiskella. Kiitos siis!

    Mahtavaan saumaan tuli tämä kysymyspostauksesi, niinkuin mainitsitkin, noin syksyn hakukierrosta ajatellen. Yritän jotenkin fiksusti nyt jäsennellä monituiset kysymykseni, osa niisä sivuaa jo mainittuja aiheita, mutta tässä tulee!

    1) Miten Glasgow'n yliopisto 'käänsi' suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosanat omalle asteikolleen? Olen yrittänyt netistä tutkia, mutta en ole saanut asiaan selkoa; sen verran ristiriitaista tietoa on esillä, ja asia tuntuu olevan myös yliopistokohtainen. Siispä, L:n kääntyessä A:ksi, onko E suoraan B vai onko E:kin A:han oikeuttava arvosana? Itseäni kiinnostaa erityisesti Edinburghin yliopisto, joten jos tiedät heidän suhtautumisestaan asiaan, aina plussaa mutta yleiskastauskin olisi hieno.

    2) Oliko asunnon saanti vaikeaa? Tiesitkö heti että aiot mennä asuntolaan vai haitko asuntoa yksityisiltä markkinoilta? Onko omassa asunnossa asuminen ylipäätään mahdollista, minkälainen on vuokrataso ja onko asuntoja ylipäätään tarjolla?

    3) Olen ymmärtänyt että opiskelutahti eroaa aika tavalla suomalaisista yliopistoista. Kuinka paljon Skotlannissa edellytetään itsenäistä 'oivaltamista' ummikko-opiskelijalta? Onko olemassa suurikin riski että tietämättömyyttään esimerkiksi ei valitse tarpeeksi/oikeanlaisia kursseja ja valmistuminen viivästyy tai muuta sellaista? :D

    4) Minkälainen on skotlantilaisen ja suomalaisen kandin/maisterintutkinnon vastaavuus? Itseäni kiinnostaisi lukea jotakin historiaan tai yhteiskuntatieteisiin ylipäätään liittyvää kandiin saakka ja hakea sen jälkeen Suomeen maisteriohjelmaan, lukea pedagogiset ja suunnata opettajaksi. Vai olisiko mahdollista suorittaa koko tutkinto maisteria myöten Skotlannissa ja olla pätevä tekemään opettajan työtä? Eli, minkälainen putki vaaditaan opettajaksi valmistumiseen Skotlannissa? Tulevatko opettajat edes samalla tavalla 'normiyliopistosta' kuin Suomessa? Tämä nyt ei varsinaisesti koskenut sinun alaasi, ymmärrän ettet ole opo joten ymmärrän jos meni liian ohi ja vaikeaksi. :---)

    5) Huomaako opiskelijaporukoissa sen tosiasian että brittiopiskelijat/useat muutkin kansalaisuudet aloittavat yliopisto-opinnot n. vuotta aikaisemmin? Oliko sinulla tai jollakulla ystävistäsi 'vanha' olo nuorempien opiskelijoiden seassa? Omalla vuosikurssilla siis.

    6)Kuinka paljon suositukset ja personal statement vaikuttavat sisällepääsyyn? Eli ovatko yo-arvosanat kaikki kaikessa, vai voiko hyvällä hakemuksella pelastaa (tai huonolla pilata) tilanteen?

    7) Oliko englanniksi opiskelu sinulle ongelmallista? Milloin siitä tuli luontevaa?

    8) Millainen on sisäpiiriläisen silmin Skotlannin eri yliopistojen arvostettuus (onko se edes sana...)? Esimerkiksi Aberdeen tai St Andrews eivät ole ranking-listoilla kovin korkealla, onko niissä opiskelu 'yhtä tyhjän kanssa', jos haluaa että tutkinnollaan hyötyy? Auts kuulosti julmalta, mutta olen ymmärtänyt että Brittein saarilla oltaessa yliopistolla tosiaan on väliä?

    9) Onko sinulla tietoa siitä, kuinka ensi vuoden kansanäänestys itsenäistymisestä mahdollisesti vaikuttaa ulkomaisten opiskelijoiden asemaan? Jos äänestys menee läpi? Tuleeko esim. stipendirahoitukseen muutoksia? Tai opiskelijakiintiöihin?

    10) Lopuksi vielä yksi kysymys yhteiskuntatieteiden opiskelusta. Matematiikka ei kuulu millään tavalla osaamiseni piiriin, mistä syystä päätin jättää sen kirjoittamatta. Nyt olen kuitenkin herännyt pelkäämään, että sitä kuitenkin vaadittaisiin juurikin historian tai politiikan etc humanististen aineiden opiskelupaikan saamiseksi. Millainen matematiikkatilanne sinulla oli? Tai tiedätkö onko se pakollinen vaatimus?


    Kiitos miljoonasti ihanasta blogista, paljon olen saanut apua ja innostusta sinulta!



    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi ja kiva että blogista on ollut iloa :) Sulta tuli nyt niin monta hyvää kysymystä, että taidan tehdä vastaus postauksesta kaksiosaisen ja yritän saada vastaukset näihin 10 kyssäriin tänne blogiin maanantaina!

      Delete
  10. Hakiessa mikä tulee laitta tutkinnoksi, kun on suomalainen yo-tutkinto suoritettuna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. että on Ylioppilastutkinto. Arvosanojen laittamisesta tarkemmin jne kannattaa käydä lukemassa lisäinfoa sieltä isory.org sivulta (erityisesti ne usein kysytyt kysymykset ja keskustelupalsta).

      Delete
  11. Hei! En tiedä näetkö tätä vielä, sillä postaus on jo aika vanha. Olen nyt kohta abi ja ajattelin hakea Skotlantiin opiskelemaan lukion jälkeen. Olen kuitenkin harkinnut välivuoden pitämistä, ja tähän kysymykseni siis liittyykin. Voinko hakea Skotlantiin vuodelle 2015, mutta ''hyllyttää'' paikkaa vuoden verran niinkuin Suomessa on mahdollisuus tehdä, vai pitääkö hakea vasta vuodelle 2016? Kiitos jo etukäteen! :)

    - Elisa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moi! Muistaakseni se on jokseenkin yliopistokohtaista..jotkut antaa hyllyttää ja jotkut ei, ja olisiko jopa ollut että jonnekin pystyy hakemaan paikkaa suoraan vasta sitä seuraavalla vuodelle. En nyt mene ollenkaan takuuseen :) Parasta on vaikka laittaa suoraan miettimäsi yliopiston admissioniin vaikka sähköpostia ja kysellä minkälainen käytäntö heillä on. Siten saat parhaan ja oikean tiedon (juuri oikeasta yliopistosta!) :)

      Delete