Melkein lihaton lokakuu

Nappasin osittain kiinni lihaton lokakuu- haasteesta, koska ajattelin, että se olisi hyvä tapa saada kunnon potku uusien ruokien kokeiluun, kasvisten määrän lisäämiseen ja punaisen lihan vähentämiseen. Ihan all in en ole tähän lähtenyt, vaan lähinnä sallien itselleni kiitospäivän kalkkunan ja  mahdollisesti lihan esimerkiksi niinä parina ravintolakertana tässä kuussa, jotka on ollut jo pidempään sovittuna. Varsinkin, kun toinen niistä treffeistä on sovittuna kaverini syntymäpäiviä juhlimaan siipiravintolaan ja vaikka tutkin ruokalistaa hyvin ahkerasti niin jotenkin kummasti siellä ei ollut kasvissiipiä...Päätavoitteena tässä kuussa kuitenkin on siis se, että ihan kaikki, mitä kokkaan itse/syön kotona olisi lihatonta. Se olisi minulle jo kunnon saavutus!


Hieman hämmentävää tässä oli aluksi lihattoman määrittely. Itselleni tuli automaattisesti mieleen sen ehdottomasti tarkoittavan kaiken punaisen lihan, kanan ja kalan poisjättämistä tai ainakin selkeää vähentämistä. Googlettelujen ja joidenkin keskustelujen jälkeen ilmeni kuitenkin, että ilmeisesti tulkintana voisi myös olla lihattoman tarkoittavan vain punaista lihaa. Monesti perusteluina se, että punainen liha olisi kaikin puolin se pahin noista kolmesta. Kyseinen määrittely kuitenkin tuntui omasta mielestä tähän aivan liian lällyltä eikä kovin kasvismeiningiltä, joten päätin omalla kohdallani sen tarkoittavan kokatessa kaiken punaisen lihan, kanan ja kalan poisjättämistä ravinnosta. Maito- ja kananmunatuotteet kuitenkin pysyy, joten ihan vegaaniselle linjalle en siis halunnut lähteä.

Googlen mukaan tämä tarkoittaa ilmeisesti, että suurimman osan lokakuusta seurailen lakto-ovovegetaristin ruokavaliota. En olisi kyllä ikinä uskonut elämäni aikana sanovani noin. Liha on aina ollut ruokavalioni tähti ja kaikenlaiset kasvikset jossain taka-alalla. Itse asiassa kammosin useitakin kasviksia nuorempana ja uskon monen näistä kammoista juontavan juurensa siitä, kun jouduin ala-asteella pakotettuna syömään mielestäni hiton pahoja kasvispihvejä, jotka sitten tyylikkäästi hetken päästä oksensin koulun käytävälle. Näin 20 vuotta myöhemminkin muistan sen edelleen hyvin elävästi.

Nyt kuitenkin kohdataan ne traumat ja lisätään ruokavalioon huomattavasti enemmän kasviksia samalla kun vähennetään tuntuvasti lihaa. Tähän mennessä se on sujunut aika putkeen ja olen nyt esimerkiksi ensimmäistä kertaa ikinä maistanut myskikurpitsaakin. Olen hakenut yhteensä useamman tunnin verran inspiraatiota mahdollisimman monipuoliseen kasviskokkailuun blogeista, kokkikirjoista ja pinterestin kautta. Olisi nimittäin aika kuivaa jämähtää vaan syömään salaattia. Jotta kaikki tämä inspiraatio ei jäisi vaan omaan tietooni, ajattelin jakaa joitain löytämiäni ja testailun jälkeen hyväksi toteamiani reseptejä tulevien viikkojen aikana täälläkin.

Katsellaan, mitä tästä tulee!

1 comment

  1. Hyvät kasvisreseptit tulisi kyllä tarpeeseen, kun se salaatti ei (varsinkaan) näin talvisin aina se houkuttelvin vaihtoehto...

    ReplyDelete